ECO (GEUR)KAARSEN MAKEN? 

Yes, you can(dle)!

Zelf kaarsen maken? Yep! Het is zelfs heel eenvoudig. Met het juiste materiaal, wat extra tijd en een portie geduld kom je snel tot mooie resultaten.

Wist je dat er verschillende soorten kaarsenwas bestaan? MAAKT gebruikt altijd koolzaadwas. Deze wassoort bevat geen giftige stoffen én is Europees, plantaardig, biologisch afbreekbaar en uitwasbaar zonder vetvlekken (been there).

Je kocht of kreeg het DIY pakket 'MINI'. Een perfecte start om de kneepjes van het vak te leren. In deze blog neem ik graag mee in de wondere wereld van het kaarsen maken. 


Succes!

 

BENODIGDHEDEN

In het pakket: 

 • Kaarsenwas (100g)
 • Vuurvaste maatbeker
 • Glazen potje van 120ml (1x)
 • Wiek voor kaarsen | Ø 6 cm (10 cm)
 • Wieksteuntje (1x)
 • Houten staafjes (2x)
 • Plasticine
 • Optioneel: geurolie (10 ml)
 • Stap-voor-stap handleiding

Wat voorzie je zelf?

 • Kookpot
  BELANGRIJK: we gebruiken de kookpot enkel om water te koken.
 • Kom of bord
 • Schaar
 • Optioneel: knijptang en keukenweegschaal

 

STAPPENPLAN

Was smelten

 1. Weeg 100g koolzaadwas af (of maak een schatting).
 2. Plaats de helft van de afgewogen hoeveelheid was in de glazen maatbeker.
 3. Smelt de was au bain-marie: breng een kleine hoeveelheid water in een kookpot aan de kook. Zet het vuur laag. Plaats de maatbeker in de kookpot. Roer regelmatig met het houten staafje en voeg stapsgewijs meer was toe. Let op: zet het handvat van de maatbeker niet onder water.
 4. Terwijl de was smelt, ga je verder met het voorbereiden van je wiek.
 5. Was gesmolten? Zet de maatbeker op een vuurvaste onderzetter.


Wieken voorbereiden

 1. Knip per kaars een lont van 10 cm.
 2. Neem een wieksteuntje. Trek de wiek langs de platte kant doorheen het steuntje tot het einde van de wiek gelijk staat met de onderkant van het wieksteuntje.
 3. Bevestig de wiek aan het wieksteuntje door de opening dicht te knijpen met een knijptang of schaar. Je wiek hangt nu vast aan het wieksteuntje.
 4. Rol een stukje plasticine tot een bolletje van 3mm. Duw het bolletje plasticine plat op de onderkant van het wieksteuntje.
 5. Neem het kaarsenpotje bij de hand. Plaats de wiek in het midden van het potje. Druk het wieksteuntje goed aan. Je wiek plakt nu vast aan de bodem van je potje.
 6. Leg een wasknijper op de rand van het potje. Plaats de wiek tussen de wasknijper om de wiek te centreren. De wiek moet loodrecht in het potje staan. Belangrijk: bind de wiek strak op!


Kaarsen gieten
Kaarsen gieten doe je best in twee keer voor een mooi glad en recht resultaat.

 1. OPTIONEEL: Voeg de gewenste hoeveelheid geurolie toe aan de gesmolten was (max. 10% toevoegen). Roer goed alvorens je de kaars giet.
 2. Vul drie vierde van de potjes met de gesmolten was. Laat minimaal 45 minuten uitharden tot de was nog warm aanvoelt maar niet meer lopend is.
 3. Plaats de maatbeker opnieuw in de pot met warm water maar laat het vuur uit. Dit voorkomt dat je was stolt tijdens het wachten. Verhardt je was toch? No problemo! Zet het vuur opnieuw aan op een lage stand. Je kan was oneindig blijven smelten.
 4. Giet de rest van de gesmolten was bij de kaars(en). Opgelet: giet de kaars nooit tot de rand van het potje. Giet maximaal tot de plaats waar de schroefsluiting start (max. 5 cm van het potje vullen).
 5. Laat een nacht uitharden (of minimaal 5 uur voor de ongeduldige onder ons).

PROFICIAT!
Je MAAKTe zonet je eerste kaarsen! Ik zei toch dat het gemakkelijk was?
High five.

 

Dat sMAAKT naar meer?

 1. Bestel het navulpakket en varieer eindeloos.
 2. De kringwinkel? Place to be voor leuke potjes.
 3. Geurkaarsen maken? Bestel verschillende geuren via onze webshop.